Deelnemer coachingstraject: “Iedere deelnemer zet stappen vooruit”

Of het coachingstraject Vliegende Start Misfits werkt? Daar hoeft Estell Koninkx (23) niet lang over na te denken. “Het is heel fijn om je ideeën concreet te krijgen en stap voor stap vorderingen te maken.” Ook het bijbehorende mentorschap ziet de jonge onderneemster als een meerwaarde. Estell weet zich gesteund door mentor en ondernemer Patrick van der Spank. In de nieuwste editie van Bedrijvig Uden vertellen Estell en Patrick over de wederzijdse dynamiek.

Patrick (51) richtte zes jaar geleden zijn onderneming Zipping op, waarmee hij organisaties begeleidt in verandertrajecten. Ook traint hij directieleden en managementteams, met als doel persoonlijke ontwikkeling en organisatiegroei. “Ik weet nog goed hoe moeilijk je het als starter kunt hebben. Wie ben je als ondernemer? Welk ondernemingsprofiel past bij je? Het is heel fijn om een klankbord te hebben. Daarom twijfelde ik ook niet toen er mentoren gezocht werden. Niet dat ik mezelf per se zie als gevestigde ondernemer, maar ik vind het wél heel fijn om mijn kennis en ervaring te delen. Bovendien is het ontzettend leuk om met jonge ondernemers te werken, zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie met frisse ideeën. Neem de samenwerking met Estell: daarin ontstaat een heel mooie energie-uitwisseling.”

Balletje aan het rollen

Estell heeft al enige tijd een idee voor een platform dat jongvolwassenen helpt en inspireert bij hun zoektocht naar hoe ze hun leven willen inrichten in combinatie met werk. “In de huidige maatschappij is er een overvloed aan keuzes en mogelijkheden”, legt Estell uit. “Veel jongvolwassenen hebben daardoor moeite om een keuze te maken. Onze traditionele systemen beperkt hen daar ook nog eens in. Aan de andere kant zijn er wel degelijk jongeren die het wél lukt. Die verhalen, en de energie die er uit spreekt, wil ik overgeven aan degenen die zoekende zijn. Zodat zij de verhalen kunnen gebruiken als handvatten om hun eigen weg te vinden.”

“Als ik het uitleg, klinkt het misschien nog steeds abstract”, lacht Estell. “Zelf weet ik precies wat ik wil, en ik geloof ook in mijn concept. Wel had ik behoefte aan iemand die me ondersteunt, vragen beantwoordt en me helpt mijn ideeën concreet te maken. Ook vind ik het heel belangrijk dat mijn mentor open-minded is en gelooft in wat ik voor ogen heb. Patrick heeft dat allemaal. Hij krijgt het balletje aan het rollen en geeft me het lef om stappen te zetten.”

Successen vieren

Naast Patricks mentorschap bezoekt Estell eens per maand de training van Coachweb, waar verschillende aspecten van het ondernemerschap ter sprake komen. Van praktische zaken, zoals de diverse ondernemersmodellen en financiële zaken, tot aan het delen van onderlinge ervaringen en het vieren van successen. “Als starters luisteren we naar elkaars verhalen en leren we van elkaar. Daarnaast weten we intussen dat de stappen die je als starter zet, niet groot hoeven te zijn. Liever niet zelfs, vaak zijn kleine resultaten veel beter. En het mooie is: iedere bijeenkomst zien we dat elke starter stappen vooruit heeft gezet.”

Veel voldoening

Dat Estells ambitie in beginsel vooral abstract was, was voor Patrick geen bezwaar. “Juist niet. Toen we met de andere mentoren de starters bespraken en Estells uitdagingen ter tafel kwamen, wist ik meteen: dát vind ik interessant. Ik herken veel, zoals haar zoektocht naar wie ze is en wat ze wil bereiken. Haar begeleiden geeft me absoluut voldoening. Maar laten we de credits vooral aan haar geven. Ik ben dan wel haar mentor, maar ik ga echt niet de goeroe uithangen. Ik help haar, beantwoord vragen en we sparren samen, maar ik ben slechts haar gids. De echte reis maakt Estell zélf.”

Vliegende Start Misfits is een coachingstraject, dat Coachweb namens de gemeente Uden en UOV de Kring aan startende ondernemers aanbiedt. Het is een traject van een jaar, waarin startende ondernemers kennis maken met alle facetten van het starten van een eigen bedrijf. Professionele coaches en gevestigde ondernemers (de mentoren) leren starters hoe ze hun bedrijf opzetten, hun onderneming pitchen en hun netwerk vergroten.