Bedrijfsbezoek Pivot Park Oss

In het kader van ons jaar thema 2014 “Samen innoveren’ brachten zo’n 40 leden van UOV De Kring een bezoek aan het Pivot Park in Oss op 13 november jl. De bijeenkomst werd door de aanwezigen beoordeeld met een 4,2 (op een schaal van 5).

Met ruim 40 ondernemers vertrokken de leden gezamenlijk in een bus naar Oss. Onderweg werd er al druk bijgepraat, dus de sfeer zal er hierdoor al snel in. In Oss aangekomen werd iedereen hartelijk welkom geheten bij de beveiliging, waarna een korte wandeling over het terrein volgde richting het Pivot Park.

Directrice Mirjam Mol ontving het gezelschap en maakte d.m.v. een duidelijke presentatie iedereen helder wat er gebeurt in Pivot Park. Het Pivot park is ontstaan uit de voormalige Research & Development organisatie van MSD (voorheen Organon). Vers in het regionaal geheugen ligt nog het massaontslag dat toen dreigde. Minstens zo bedreigend waren toen de plannen om R&D uit Oss weg te halen. In samenwerking met MSD, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de provincie, de ministeries van EZ en VWS en de gemeente oss is toen het Pivot Park ontstaan. De faciliteiten van het voormalige R&D van Organon worden nu gebruikt door de jonge en nieuwe bedrijven.

Juist het Pivot Park is in het domein van life sciences een voorbeeld van open innovatie, waarin nieuwe en jonge bedrijven met elkaar samenwerken. Er wordt bijvoorbeeld gericht onderzoek gedaan naar medicatie ter bestrijding van kanker en ouderdomsziekten en de diagnostiek van Q koorts en ziekte van Lyme. Maar ook producerende en dienstverlenende branche-bedrijven zijn hier aanwezig.

Pivot Park biedt een open structuur en een actieve samenwerking van huurders onderling. Verbinding en versterking is hierbij een sleutelwoord. Het Pivot Park biedt de faciliteiten om ondernemers te laten groeien, zoals compleet ingerichte werkplekken in chemische en biologische labs.

Hierna volgde een rondleiding in het (ultra) High Throughput Screeningslab. De robot biedt ongekende mogelijkheden. Het principe waarmee men werkt, noemt men sleutel en slot. We hebben een ‘slot’ ( ziekte ), hiervoor wordt een passend ‘sleutel’ gezocht ( medicijn ). In Pivot Park staat men aan de start van een lange weg van onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe geneesmiddelen. Zo zijn er ruim 300.000 stofjes op voorraad waarmee getest kan worden. Kortom…een prachtige ervaring.

De verwachting is dat Pivot Park de komende jaren flink blijft groeien en er veel innovatieve ontwikkelingen uit voortkomen.

Na de rondleiding werd er onder genot van een drankje nog even nagepraat en volgde de terugreis. Een middag met een gezellig en leerzaam karakter, waar nog veel over gesproken wordt.