Bedrijfsbezoek Philips

Een aanzienlijk aantal leden bezocht Philips Lighting Uden. Na ontvangst werd de groep onderverdeeld en werden we rondgeleid door engineers die het productieproces aansturen. Ter afsluiting gaf Pieter Schoone, plant manager van de Philips vestiging in Uden, nog een zeer informatieve presentatie.

Duidelijk werd dat deze -voor de buitenwacht minder opvallende vestiging van Philips- een echte hightech operatie is. Een operatie die voortdurend in verandering is. Innovatie op allerlei terrein. Toepassen van robots,
toepassen van organisatievormen waarmee medewerkers tot op de werkvloer direct betrokken worden bij de resultaten en het verbeteren ervan, vielen op.

De resultaten van de werkzaamheden in relatie tot de doelstellingen, worden gepresenteerd op een grote muur, zodat iedereen kan volgen hoe het loopt. Dat geeft een samenhorigheidsgevoel en werkt motiverend. Er werken ongeveer 180 medewerkers in Uden. Daarnaast valt een vestiging in Polen onder Uden. In de fabriek worden allerlei keramische onderdelen gemaakt voor gasontladingslampen. Een uniek procedé dat mede daarom door Philips in Nederland wordt gehouden. Voor de productie is een overgangsproces gaande naar nieuwe technieken.

Alle veranderingen hebben geleid tot grote kostenbesparingen, maar of dat zal helpen voor overleven, is niet zeker; immers ook de markt verandert snel. Steeds vaker wordt LED verlichting toegepast. Daarom werkt een groot team aan nieuwe toepassingen voor de unieke techniek van vervaardigen van keramische producten die de structuur en de hardheid van saffier, een edelsteen, benaderen. Dit zal ook een heel andere benadering vereisen.

Deze Philips vestiging is nu een onderdeel van de keten binnen Philips. Er zullen nu ook klanten buiten Philips moeten worden gezocht. Daarvoor worden nu speciaal mensen aangesteld. Een aantal veelbelovende nieuwe toepassingen is reeds geïdentificeerd. We wensen Philips Lighting Uden alle succes met deze transitie.