Bedrijfsbezoek Focus on Vision

VEGHEL – Leden van UOV De Kring brachten donderdag 20 maart 2013 een bezoek aan IBN in Veghel in het kader van het thema van 2014 ‘Samen innoveren’. De UOV-leden kregen na een korte speeddate een rondleiding van directeur Ewald Timmen. Vooral het werk van stichting Focus-on-Vision maakte indruk.

Het doel van IBN is mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. De rondleiding startte op afdeling Design waar ongeveer 300 types designlampen worden geassembleerd. Daarna werd het productieproces bekeken van de Focusspec-brillen waarvan je de sterkte van de glazen zelf kunt instellen. Deze brillen zijn speciaal ontworpen voor mensen in ontwikkelingslanden. Verder werd het gedeelte automotive bezocht. Hier worden maar liefst zes miljoen automatten bewerkt voor alle autofabrikanten in Europa.

Na de rondleiding kreeg Jan in ’t Veld, medegrondlegger van de stichting Focus-on-Vision het woord. Hij had een boeiend verhaal over het ontstaan van de stichting, opgericht in 2004. Doordat zijn zoon in Afrika stage liep (Industrial Design) en er geen enkele Afrikaan met een bril kon ontdekken zijn ze zich hierin gaan verdiepen. Duidelijk werd dat mensen daar geen bril kunnen betalen of dat er geen winkel is om een bril te kopen. Omdat er geen basis oogzorg beschikbaar is en een slecht zicht een enorme beperking betekent voor het dagelijks functioneren, hebben ze de in sterkte verstelbare Focusspec-bril ontwikkeld. Onderzocht werd waar de bril aan moest voldoen. De bril moest door gebruiker zelf in te stellenzijn, mocht niet veel kosten, eenvoudig te maken zijn met standaardgereedschap en moest minimaal een designprijs kunnen opleveren. Dit alles om bij te dragen aan de zelfstandigheid van de mensen en de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Foto’s Ad van de Graaf