Bezoek Kermis

Op 21 juli was het zover: ongeveer twintig leden van UOV de Kring en ongeveer 15 leden van JCI de Maaskant kregen een kijkje achter de schermen bij Mega Kermis Uden. Zijn die kermisexploitanten nu echt zo raar of hebben we als ondernemers toch meer met elkaar gemeen dan we denken?

Na de inleiding door wethouder Vonk legden Hans van Tol en Nicole Vermolen (beide kermisondernemers) uit, dat ze misschien vreemd of zelfs mysterieus op ons overkomen, maar dat er echt meer overeenkomsten zijn dan we denken. Ze werken net als wij keihard. Het hele jaar door, maar dan steeds op een andere locatie en buiten het kermisseizoen vanuit de thuislocatie. Door dat nomadenbestaan zijn ze misschien nog meer dan wij afhankelijk van een goede samenwerking met partijen zoals de gemeente Uden en collega-ondernemers.

Voor de standaardvoorzieningen (zoals huisvesting en het gebruik van gas, water, licht) moeten ze echt samenwerken. Hun huizen brengen ze steeds mee, maar die moeten natuurlijk ook ergens staan. Dat geldt ook voor hun onderneming. Handig dat die mobiel is, maar er moet wel keer op keer geregeld worden dat die ondernemingen ergens staan. Zonder locatie immers geen inkomsten. En dat betekent dat je dus ruim voor de start van het kermisseizoen deze locaties moet hebben geregeld (gepacht).

Uiteraard is een kijkje achter de schermen pas echt compleet als je dan vervolgens ook die kermis op gaat. De echte waaghalzen mochten een aantal attracties in, omdat ook kermisondernemers graag hun onderneming aan collega-ondernemers willen tonen. Helaas hebben we blijkbaar meer praatjes met de beide benen op de grond, dan hangend in de lucht. (En ja, ik ben ook zo.) Een reuzenrad ging voor een aantal leden nog (en nee, niet voor mij), maar de attractie ‘Monster’ ging echt voor bijna ieder lid te ver. Wat zijn we toch watjes als het op hoogte, draaien en snelheid aankomt.

Tot slot mag ik het Tirolerdorp echt niet vergeten: ook deze kermisonderneemster heeft ons namelijk hartelijk ontvangen. Onder het genot van een lekker koud drankje legde Chantal Ropers uit waarom zij deze onderneming met haar broer is gestart, waar hun kracht zit en wat er allemaal bij komt kijken om dit dorp op kermissen te plaatsen.

Met warme zomergroet,

Lobke Opsteen
(namens UOV de Kring én JCI de Maaskant)